Istoric

Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic CITT Craiova a fost înfiinţat în 1992, ca unitate autonomă de aplicare a invenţiilor.

Din anul 1999 funcţionează ca departament   al Universităţii din Craiova cu obiective privind:

  • Promovarea proprietății industriale
  • Transfer tehnologic
  • Cercetare aplicativă, dezvoltare tehnologică

                 Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic CITT Craiova este condus, din 1992, de  prof dr.ing.Gheorghe Manolea ( http://gheorghe.manolea.ro)

ghmanolea
  • Cavaler al Ordinului Național PENTRU MERIT,
  • Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice a Moldovei din Chișinău,2010
  • Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani, 2016
  • Membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din Romania ASTR

 

Scurt isoric

       În  1992 a fost înființat, în cadrul Ministerului Învățământului, Institutul de Inventică Iași și Centrele de Implementare a Invențiilor din Iași, Tg. Mureș și Craiova , cu scopul de a valorifica în economie invențiile din zonele respective, organizarea și participarea la expoziții de profil, sprijinirea inventatorilor în realizarea prototipurilor și modelelor funcționale. Aceste instituții au funcționat în regim de autofinanțare pe bază de contract și au avut un rol  important în participarea inventatorilor din România la Saloanele Internaționale de Invenții și la creșterea numărului de Cereri de brevete de invenție. Centrele funcționează și în prezent, într-o altă subordonare, și au reprezentat punctele de plecare în organizarea de către OSIM București a Rețelei naționale  de promovare a protecției proprietății intelectuale.

      În anul 1998 s-a decis, la nivel de Guvern, înființarea Centrelor Regionale pentru Promovarea Protecției Proprietății Industriale, având la bază experiența Oficiului European de Brevete,  cu scopul de a oferi, în teritoriu, informații publice legate de proprietatea industrială și de a sensibiliza comunitatea locală în acest domeniu. Funcționează în cadrul unor instituții gazdă și primesc sprijin informațional de la OSIM București.

      În   1999 au fost înființate primele 6  Centre Regionale, după analizarea și selecția unui număr de 11 oferte venite atât de la instituții publice din țară, dar și de la firme private. Primele centre au fost  găzduite de universitățile  din Brașov și  din Craiova, de  Camerele de comerț si industrie din Bacău, Constanța și Oradea și  de Centrul de dezvoltare a IMM-urilor din Baia Mare, instituție creată cu finanțare europeană. Au urmat apoi, în 2001, încă opt centre în cadrul Camerelor de comerț din Bistrița, Brăila, Galați, Suceava și Timișoara, a Universității Gh. Asachi din Iași, a Asociației IMM-urilor din Județul Covasna, cu filială în Odorheiul Secuiesc din județul Harghita, și a Asociației Inventatorilor din România cu sediul la Tg. Mureș. În   2010 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și  Universitatea  Lucian Blaga din Sibiu au  devenit gazde, iar cel de al 17-lea Centru a fost înființat în 2015 în cadrul Universității din Pitești.

      Cele 17 instituții fac parte din Rețeaua europeană PATLIB, care cuprinde 330 de centre, asigurându-se astfel  integrarea europeană a promovării proprietății industriale.Toate  Centrele de Implementare a Invențiilor înființate în 1992 fac parte din această rețea, ceea demonstrează continuitatea acțiunilor din domeniul promăvării proprietății intelectuale.